GoTo Naverne-CUK.dk

Historie

Som noget næsten symbolsk for Naverbevægelsen, der jo er indbegrebet af frihed, blev Randers C.U.K. stiftet kort tid efter kirkeklokkernes kimen over det ganske land havde indvarslet friheden efter 5 års besættelse.
 
Den 17. Juni 1945 mødtes, på initiativ af bl. a. smed Chr. Bredgaard, en flok svende på Hotel Phønix og stiftede så C.U.K. Randers.
 
Som formand valgtes Chr. Bredgaard, og han er siden fulgt på posten af: Marius Hald - Johan "Knasten" Aaquist - Helmuth Kløve - Henning Dalsgaard - Børge Sørensen - Erik Skjøt - Inge Hougesen (Danmarks første kvindelige formand) - Ib Jensen - Bjarne Christensen - Arni Birch Lorentzen - Bitten Lorentzen - Søren Munk - Jørn Møller Jensen - Peter Neis - Freddy Christensen
 
Randers har været vært ved Pinsestævner i 1948 - 1955 - 1965 - 1975 og 1985.
I 2012 var vi heldigvis på banen igen med et pinsestævne.
 
Foreningen, der har egne love, godkendt af Hoved-Bestyrelsen, blev stiftet med 12 medlemmer. Snart var der imidlertid mellem 20 og 30 medlemmer, hvilket tal vi holdt i mange år. Men i takt med at flere ældre "drager ud på den sidste rejse" og der ikke længere tilgår så mange nye, er medlemstallet dalet, så vi ved vort 60-års jubilæum kun var 12 medlemmer.
 
Derfor blev det vedtaget på foråret general-forsamling 2005, at optage Naver-Venner. En nødvendig saltvands-indsprøjtning, der har gjort at vi ved udgangen af 2005 var 13 Navere og 11 Navervenner i C.U.K-Randers. I starten af 2017 er vi nu 10 Navere og 08 navervenner.

"Hulen", som vores samlingssted hedder, har ført en omtumlet tilværelse. Først på forskellige restaurationer og udskænkningssteder, og så på det gamle sygehus i Randers. Da det så blev revet ned om ørerne på os, lovede kommunen at finde genhusning til os.
 
I mellemtiden fandt vi plads i en privat kælder, på en grill og sågar ved en bedemand, indtil foreningen i 1988 fandt et kælderlokale på Udbyhøjvej 150.
 
Nu har kommunen skaffet os en ny hule som ligger på Høvejen nr.17 i Vorup. Første dag i den nye hule blev holdt den 31 december 2008.
 
Vi er en lille, men velkørende og stærk forening, der nok skal kunne klare dette århundrede med i god Naver-stil.
 
Kommer vi i tvivl selv, så kigger vi hen i hjørnet, hvor fanen der en gang tilhørte Naver-Logen stå stiftet i 1936, men for mange år siden nedlagt.

Randers afdelingen af C.U.K blev første gang oprettet i januar 1914 på initiativ af Maler Peter Albrecht. På den første Generalforsamling valgtes til formand billedskærer Mikkelsen. Efter en vanskelig start fortsatte foreningen indtil foreningens lukning engang i 1936.
 
Er du blevet interesseret i at høre mere? Eller i at se Hulen?
Så kontakt: Helle Froberg - Tlf. 23 24 14 09
eller Freddy Christensen - Tlf. 40 13 51 05

Gå tilbage til Danmark

To top