GoTo Naverne-CUK.dk

Årets Naver 2012 i Vejle

Hans Emborg

  • Hans Emborg blev Nav i Vejle i 1981

  • Hans Emborg har været i bestyrelsen nogle år som sekretær og senest 14 år som formand

  • Hans Emborg har også været i HB som næstformand far 1997 til 1999   Mit Rejseliv af Hans Emborg - Vejle

 

Mit rejseliv begyndte med, at jeg blev skilt i udgangen af 60erne. I erkendelse af, at skulle man se lidt af verden, ja så var der 2 måder, nemlig at betale for det eller at få penge for det. Så derfor blev jeg chauffør; jeg var ellers murer - og meget andet.

Det skete en formiddag i Vejle, hvor jeg aflagde køreprøve til anhænger, og havde dermed stort kørekort. Efter prøven mødte jeg på Vejlegården - der dengang var stedet, hvor chauffører og vognmænd mødtes - Gert Niemann en dengang rimelig stor eksportvognmand med ca. 10 biler.

Gert manglede en chauffør, så midt på eftermiddagen kørte jeg ud på min første tur til Pavia, lidt syd for Milano, med et læs ost. Efter at have været chauffør for ham i ca. 3 år havde jeg kørt i godt og vel 20 forskellige lande.

 Det var jo så begyndelsen på ca. 20 års eventyr - langt det meste af tiden i udlandet når det ikke var så hektisk godt 10 måneder ude om året, og var det mere hektisk, ja så var jeg jo nærmest ikke hjemme.

Spanien og Portugal var mine foretrukne steder, med masser af lokale venner overalt, det var jo nærmest som at komme hjem. Jeg oplevede Nellike-revolutionen den 25. april i 1974, hvor portugiserne på fredeligste måde tog afsked med militærdiktaturet og Salazars regime.

 Det tog en lille måned før vi kunne få læsset af, så det var da godt, det ikke var fødevarer, men reservedele til Lisnave Skibsværftet i Lissabon jeg havde med. Året efter var jeg så i Madrid den 20. november 1975 - den dag hvor Franco døde. Det var en mærkelig dag efter 36 års diktatur skulle spaniolerne til at forestille sig, at man godt måtte tænke og tale, uden det havde konsekvenser. I 70erne var det småt med køretilladelser både i Spanien og Portugal, så derfor var det almindeligt, at havde man lyst, kunne man blive boende i landet og så bare hente sættevogne på grænse for derefter at læsse af og læsse dem og sætte dem tilbage på grænsen.

 En af disse specielle tilladelser gjaldt i et halvt år, så gik den tid jo i Spanien. Jeg har kørt katastrofehjælp for røde kors til jordskælvet i Tyrkiet i 1976, og da Tjernobyl røg i luften, kørte jeg rundt i Østeuropa så ind imellem har det også været tæt på.

 Kunne man skrue tiden tilbage, ja så ville jeg med få undtagelser gøre det hele om. I Vejle har jeg været medlem af foreningen siden januar 1981, og været i bestyrelsen nogle år som sekretær og senest 14 år som formand. Jeg har også været i HB som næstformand fra 1997 til 1999.

 Tak for æren. Jeg håber at have fortjent den ellers vil jeg prøve at gøre mig fortjent til den.

 Hans Emborg