Gammel tradition. At tage på valsen som håndværker er en gammel tradition, som stammer helt tilbage fra middelalderen. Men selv i dag vandrer hundreder af farende svende ad landevejen for søge arbejde under fremmede himmelstrøg. Mange kalder de berejste svende originaler. Andre kalder det en livsstil. Under alle omstændigheder rykker mange unge danske murere, tømrere og snedkere hvert år teltpælene op for at opleve eventyret, der vinker i horisonten, forklarer Jørgen Schaffer. Han er formand for naverne i Århus Amt og var selv på valsen fra 1956-59. Mit livs bedste tid.
I sine unge dage var han selv på udveksling i Schweiz og Tyskland. Og den livsstil anbefaler han varmt endnu i dag. Håndværksrådet og en naverklub i Schweiz hjalp mig afsted. Jeg fik besked om, at jeg skulle arbejde hos en murermester i Belp ved Bern. Ganske vist var jeg lidt betænkelig i starten, for jeg kunne ikke andre sprog end dansk. Men afsted kom jeg. Og i starten klarede jeg mig sprogligt ved hjælp af tegn og fagter. Det vigtigste er jo nu engang, at man kan sit fag, siger Jørgen Schaffer. Det er næsten uundgåeligt, at man støder ind i problemer hen ad vejen, når man er på valsen. Men man lærer hurtigt at klare sig selv. Desuden holdt den bern'ske naver-afdeling møder en gang om ugen, og det var med til at holde humøret oppe. Der mødte jeg jo mange andre i samme situation som jeg, forklarer Jørgen Schaffer. For et år siden forlod han Sjælland, og han er nu formand for naverne i Århus samt kontaktmand for C U K's hovedbestyrelse. For mig er naverlivet blevet en livsstil.
Derfor rejser jeg hver vinter til Schweiz for at holde de gamle kontakter vedlige og for at finde nye arbejdspladser. der kan tage imod danske håndværkssvende, forklarer Jørgen Schaffer videre. Og at han er en populær naver viser alene alle de besøg, han hvert år får både i den private villa i Hørning syd for Århus og i hulen. Snesevis af navere og fremmedskrevne fra både ind- og udland lægger ofte deres vej forbi Jørgen Schaffer for at snakke, få en bid brød, få vasket tøj eller sove i hans hjem. Ad landevejen fra land til land i tre år og en dag.
Mange håndværkere vælger i stedet den mere bekvemme vej over grænserne. De rejser til udlandet et års tid for at arbejde fast i et udenlandsk firma.
Således har Jørgen Schaffer indenfor de seneste 25 år sendt mere end fem hundrede unge håndværkere på udvekslingsarbejde i Schweiz i et år eller halvandet. Samtidig arbejder udenlandske håndværkere en periode i Danmark. Romon Hammeleff"